Verificare Itp 2018: Schimbarile In Legislatia Privind Itp

In acest articol va prezentam schimbarile majore in legislatia privind inspectia tehnica periodica aduse in anul 2018.

Cum se face ITP in 2018?

Masinile mai vechi de 12 ani se afla intr-o situatie speciala. Acestea vor trebui sa faca inspectia tehnica periodica (ITP) in fiecare an, fata de doi ani, interval prevazut pana anul trecut. Singura exceptie o vor face masinile de interes istoric. Prevederile apar in legea nr. 260/2017, privind modificari ale reglementarilor in domeniul inspectiilor tehnice, care a intrat in vigoare din ianuarie 2018.

Sa luam un exemplu concret. Daca vorbim de o masinacare are mai mult de 12 ani si care a fost verificata in decembrie 2017, urmatoarea inspectie tehnica va fi in decembrie 2019, iar apoi in decembrie 2020.

In prezent circa 60% din parcul de autoturisme al tarii este vizat de aceasta masura, ceea ce corespunde unui numar aproximativ de 3,3 milioane de masini.Cheltuielile pentru ITP in 2018 ale proprietarilor acestor masini, sunt estimate la aproximativ 100 milioane euro pe an.

Costul unei verificari ITP este in medie de 100-150 lei, in functie de service si motorizarea masinii, suma din care RAR incaseaza o suma fixa, 17 lei, pentru fiecare ITP realizata in service-urile autorizate pentru a face inspectia tehnica periodica.

Tot din acest an autoturismele noi, inmatriculate prima oara in Romania, vor trebui duse la verificarea tehnica dupa trei ani, nu dupa doi ani, cum a fost precizat in lkegislatia anterioara. Masura este menita, potrivit initiatorilor legii, sa incurajeze achizitia de masini noi.

Autoturismele mai noi de 12 ani vor fi verificate in continuare la un interval de doi ani.

ITP 2018