In momentul in care doriti realizarea inspectiei tehnice periodice, vehiculului dumneavoastra, fara a fi demontat, ii este verificata si apreciata starea tehnica, existenta dotarilor obligatorii in vederea sigurantei circulatiei rutiere, protectiei mediului si utilizarii conform destinatiei.
Periodicitatea efectuarii inspectiei tehnice periodice este diferita in functie de tipul de vehicul detinut, in cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica fiind obligatorie o data la doi ani.
Potrivit Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2.133/2005 care reglementeaza conditiile in care se efectueaza ITP, “obligatia efectuarii inspectiilor periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora (…) revine detinatorului legal al autovehiculului”.
Actul normativ citat mai stabileste ca termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoare inspectie tehnica, de la data celei precedente.
De asemenea, "detinatorul vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare".
Ce se verifica la ITP
Potrivit art. 13 din ordinul citat, autoturismele prezentate la inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate, in special caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile ce urmeaza sa fie controlate. Mai mult, ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominala.
In general, inspectia tehnica periodica presupune mai multe operatiuni, printre care se numara: identificarea masinii (se verifica seria caroseriei si a motorului), verificarea aspectului exterior/interior al masinii, precum si verificarea instalatiei electrice.
De asemenea, se testeaza franele si se verifica daca farurile, stopurile si semnalizarile functioneaza corespunzator.
Totodata, este controlat mecanismul de directie, rotile si jantele si se inregistreaza nivelul de emisii poluante ale masinii. Autoturismul va fi si fotografiat.